image

ARICOMA Group förvärvar IT-företaget KOMIX

Prag 25/3 2021 – Ytterligare en stor aktör på den inhemska marknaden för informationsteknologi kommer bli en del av ARICOMA Group, som tillhör entreprenören Karel Komáreks investeringsgrupp KKCG.

Under gårdagen skrev KOMIX ägare och representanter för ARICOMA Group under ett avtal för försäljningen av en hundraprocentig andel av företaget. Transaktionen måste fortfarande godkännas av Kontoret för konkurrensskydd (ÚHOS)

I nästan 30 år har KOMIX utvecklat skräddarsydd mjukvara för e-myndigheter, sjukförsäkringsbolag och stora företag som Škoda Auto, Nestlé och Porsche Tjeckien. Tidigare har KOMIX deltagit i projekt som elektroniska sjukintyg, biometriska resedokument och ett informationssystem för befolkningsregistret. KOMIX intäkter innebär att det rankas som bland de tio största leverantörerna på den tjeckiska marknaden inom utveckling av skräddarsydd mjukvara. Årets försäljning väntas nå över än en halv miljard tjeckiska kronor. KOMIX har strax under 300 anställda, varav merparten är utvecklare.

”Det är en stor ära för mig att vi kan bli en del av ARICOMA Group och att vi kommer spela en aktiv roll i att uppnå deras vision om att bygga en IT-ledare av europeisk vikt,” sade Tomáš Rutrle, KOMIX VD och nuvarande ägare. “Tack vare denna fusion kommer vi kunna erbjuda våra nuvarande kunder ett mycket bredare utbud av tjänster samtidigt som vi arbetar med andra företag i gruppen för att nå nya kunder i Tjeckien och utomlands. Vi tillför decennier av erfarenhet till ARICOMA Group, vilken inkluderar storskaliga projekt, en passion för IT-teknologier och en bevisad förmåga att ge projektet ett avslut som är tillfredsställande för alla. Vi har en stark tro på att vi är vid starten av en fantastisk berättelse om digital förvandling – en som växer från Tjeckiens rötter – och vi vill vara en fullfjädrad del av den,” tillade Rutrle.

Efter att i slutet av förra året ha förvärvat det internationella företaget Seavus fortsätter ARICOMA Group sin förvärvskampanj. Dess mål är att bygga en stark europeisk aktör inom fältet IT- och mjukvarulösningar. Enligt Michal Tománek, KKCG:s investeringschef, som ansvarar för alla IT-förvärv, är KOMIX intåg ytterligare ett väldigt stort och viktigt steg i den riktningen. “Vi har lyckats förvärva ett företag som passar ARICOMA:s nuvarande affärsportfölj perfekt. Deras expertis, produkter och kundbas är ett idealiskt komplement till vad vi redan har idag. I framtiden kommer vi dessutom inte bara kunna erbjuda denna blandning av tjänster till den inhemska marknaden, utan i allt högre utsträckning även till utländska marknader,” sade Michal Tománek.

Enligt Milan Sameš, ARICOMA Groups VD, är denna ytterligare expansion av koncernen en fortsättning av strategin de etablerade för fyra år sedan. ”Den nuvarande utvecklingen i företaget, som har påverkats fundamentalt av Covid-19-pandemin, visar oss att vi har gått i rätt riktning och att våra antaganden om utvecklingen på marknaden stämde. Kunderna försöker accelerera den digitala förvandlingen så mycket som möjligt, vilket ger nya möjligheter för hela IT-fältet,” sade Sameš.

ARICOMA Group köper en hundraprocentig andel i KOMIX för ett okänt pris. Hela transaktionen finansieras av ett banklån och av köparens egna resurser.

Företagets ledning, inklusive dess VD Tomáš Rutrle, kommer fortsätta att spela en roll i att leda KOMIX.

KOMIX kommer agera självständigt tills transaktionen godkänns av ÚHOS.

När affären är slutförd kommer ARICOMA Group att bestå av åtta företag med en kombinerad omsättning som överskrider 8,5 miljarder tjeckiska kronor, och en EBITDA (intäkter före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar) på nästan 900 miljoner tjeckiska kronor. Koncernen har fler än 3 000 anställda.

Om KOMIX

Företaget grundandes 1992 och har sedan starten erbjudit mjukvarutjänster till de offentliga och privata sektorerna. Detta handlar företrädelsevis om lösningar för e-myndigheter och e-sjukvård, där de hjälper den tjeckiska statsadministrationen att accelerera utvecklingen så att dessa lösningar är så användarvänliga som möjligt för invånarna. KOMIX är även en stor leverantör för biltillverkare, närmare bestämt Škoda Auto. Inom detta segment baserar KOMIX sin väg på den nuvarande situationen, där bilindustrin genomgår en fundamental förvandling och ömsesidigt stärkande trender, som inkluderar autonom körning, delad rörlighet, internetuppkoppling och elektrifiering. Mjukvarulösningar har därför blivit den huvudsakliga källan till kundens uppfattning av bilens värde, innovation och dragningskraft. KOMIX erbjuder även produkter som fokuserar på digital förvandling, såsom automatiserat beslutstagande, affärsinformation och robotsystem för processautomatisering – front end, back end, databas, mobila applikationer, integrationsbussar. De vanligaste teknologierna de använder för utveckling är JAVA och Microsoft.NET. I februari 2021 öppnade KOMIX en avdelning i Schweiz, där de fick den nya kunden Nestlé – en av världens största livsmedelskoncerner.

Om ARICOMA Group

Det största, tjeckiska IT-holdingbolaget, vars medlemmar är AUTOCONT, Cleverlance, DataSpring, AEC, Cloud4com, Internet Projekt and Seavus. Företagen från ARICOMA Group täcker hela dess portfölj av företagstjänster, med start i designen av IT-arkitektur och går vidare till infrastruktur och molntjänster, implementering av företagsapplikationer och upp till utveckling av egna, storskaliga mjukvarulösningar samt outsourcing. Dess totala intäkter för 2020 överskred åtta miljarder tjeckiska kronor.

Om KKCG Group

KKCG Group, som leds av Karel Komárek – är en av de mest framgångsrika tjeckiska entreprenörerna – är ett internationellt investeringsbolag med ett totalt bokfört värde på över sex miljarder euro. KKCG Group utvecklar sina affärsaktiviteter i 22 länder i hela världen, och deras huvudsakliga fält inkluderar spelindustrin, energiindustrin, IT-teknologier och fastigheter. De är aktieägare i många inhemska och internationella företag, inklusive SAZKA Group, ARICOMA Group, MND Group, KKCG Real Estate, US Methanol, kapitalfonden Springtide Ventures och andra. KKCG investerar även i den amerikanska fonden Jazz Venture Partners, som har bas i Silicon Valley och bland annat fokuserar på investering i teknologier för att förbättra mänsklig prestationsförmåga (neurovetenskap).

Kontakt för media:

Dana Dvořáková 

Chef för företagskommunikation

ARICOMA Group

Líbalova 1, Praha 4

T +420 225 010 399

M +420 602 372 834

E dana.dvorakova@kkcg.com