INTERVJU KRING LIA-PRAKTIK

Under våren har Aleksandar Pejcinovski genomfört sin LIA-praktik (Lärande i arbetet) hos oss på Seavus Stockholm. Aleksandar har arbetat med en del interna AI-projekt men har även utvecklat en prototyp för ett modernt konferenssystem som förbättrar dokumentation av möten och konferenser.

Hur kom du i kontakt med Seavus?
Jag träffade Affärsområdeschefen Magnus Andersson och systemutvecklaren Kalle Gustafsson på Makedoniens ambassad i Stockholm på ett IT evenemang. Vi började samtala och jag nämnde att jag behövde en praktikplats så på den vägen är det.

Hur länge har du praktiserat hos Seavus?
Det var 15 veckor praktik (LIA2) och sedan 6 veckor examensarbete.

Vilken utbildning går du?
Jag går en yrkeshögskoleutbildning på Lernia: Systemutvecklare – agil webbprogrammering, vid Liljeholmen.

Vad har din praktik/arbete gått ut på? Kan du berätta kort vad du jobbat med?
Under min praktik fick jag jobba med en intern CV- och kompetensutvecklingsportal Cerebro och sedan fick jag jobba med olika interna AI-projekt bland annat en film om Machine Learning. För mitt examensarbete utvecklade jag en prototyp som handlade om att bygga ett modernt konferenssystem, för att förbättra dokumenteringen av möten och konferenser. Dvs. man ska kunna omvandla tal till text och även kunna känna igen vem som talar. Tal till text och översättning samt talarigenkänning finns var för sig, men ingen har byggt något som innebär att medan du pratar så känner gränssnittet av vem som pratar och dokumenterar det. Det har varit en kul och lärorik praktik hos Seavus.

Om Alexander:
Född år: 1991
Vad har du för tankar inför framtiden?
Att jobba som systemutvecklare, kanske driva eget företag någon gång i framtiden.
Fritidsintressen: Umgås med kompisar, resa, vara ute i naturen.
Bra egenskaper: Arbetsam, Ansvarsfull, Lugn, Envis.