image

Maximera din potential med Nearshoring

Nearshoring är den nya trenden som alla företag antingen byter till eller gör seriösa överväganden kring eftersom de inte bara kraven på arbetskraft och kompetens men även nya lagar och krav på kvalitet och säkerhet. Den här artikeln belyser fördelarna med att välja nearshoring som en affärsstrategi och varför det är en ”win-win” lösning för alla inblandade parter.

Varför nearshoring istället för offshoring? Eftersom det är fortfarande billigare än att utveckla hemma men ger högre kvalitet och bättre säkerhet!

Kostnaden har ofta en stor påverkan i beslutsprocessen när man överväger outsourcing av tjänster eller utveckling, ändå väljer många kvalitet och säkerhet före pris. Även traditionella företag som alltid har utvecklat sina egna IT-lösningar är pressade att vara konkurrenskraftiga genom att erbjuda snabbare, billigare och effektivare lösningar. På grund av brist på arbetskraft och kompetens håller vissa av dem på att sakta öppna upp för nearshoring.

Det faktum att ni fortfarande kan ha kontroll över utvecklingsprocessen, handplocka experter med rätt kompetens, låta dem arbeta sida vid sida med era anställda och ha fysiska möten med låg kostnad och utan krångel, öppnar upp för nya möjligheter.

Att kunna behålla samma effektivitet, säkerhet och kvalitet men med en lägre kostnad och att dessutom ha kontroll över budgeten efter era krav och behov – detta låter företag fokusera på sin kärnverksamhet och dominera marknaden med domänexperter endast några få timmar bort!

 

Fördelen med nearshoring? Geografisk närhet, kulturell likhet och lagstiftning för att nämna några.

Geografisk närhet, samma tidszon, kulturella likheter och språk är de huvudsakliga anledningarna till beslut om att outsourca och byta till nearshoring.

Geografisk närhet är nyckeln som gör det möjligt för två kritiska faktorer att bli framgångsrika – både effektivitet och kommunikation. Det möjliggör även för företag att ha folk på plats och träffas mer frekvent för en bråkdel av kostnaden och utan krångel med visum och andra regler. Billigare resor och möjlighet att träffa någon redan nästa dag är avgörande för lyckade samarbeten. Att outsourca något nära er kommer även att öka produktiviteten och samarbetet.

När det gäller tidszoner och att kunna kommunicera i realtid och ta upp något omedelbart, gör att verksamheten blir mycket snabbare i på att lösa problem och akuta ärenden kan lösas direkt. Att omedelbart ta hand om saker kommer att göra att ni sparar pengar och ökar effektiviteten med bättre kommunikation och färre missförstånd eller att hellre vänta till nästa dag för att ta upp ett problem om din outsourcingpartner är i en annan tidszon.

Vidare gör kulturella likheter inom samma region att företag når sina mål med färre hinder. Detta är starkt förknippat med arbetskultur och kulturella skillnader. Liknande kulturer gör hela processen och förändringen enklare och underlättar när det gäller att förstå varandra.

Sist men inte minst säkerhet, lagstiftning och potentiell förlust av känsliga data har många gånger hindrat företag att outsourca. Att välja rätt leverantör är en stor utmaning men det kan bli enklare om man väljer ett företag som finns på samma kontinent (Europa). När det kommer till säkerhet och skydd av personliga data underlättar det att man har liknande lagstiftning för att arbeta med nödvändig trygghet, förtroende och säkerhet.

 

De tre nämnda argumenten pekar på huvudpelarna i Nearshoring - Kvalitet, Säkerhet och Kommunikation!

Nearshoring skulle drastiskt öka tilliten mellan företag. När både klient och leverantör arbetar tätt tillsammans, blir de mycket effektivare eftersom de bättre förstår de aktuella problemen.

Daglig interaktion med anställda leder till ökad produktivitet och alla dessa faktorer resulterar i effektivt samarbete – avgörande för framgångsrika verksamheter och projekt. Lär känna dina outsourcingexperter som om de var dina egna anställda!

Kom ihåg: Nearshoring har blivit det nya offshoring.