image

POKÉMON GO – FÖRSTÄRKT VERKLIGHET I FRAMTIDEN

Augmented Reality översätts till förstärkt verklighet. Verkligheten förstärks (eller kompletteras) med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data. Pokémon Go är ett exempel som har tagit världen med storm. Från och med nu kommer inget att bli sig likt, det är en tydlig ”game changer”. Vår kombinerade digitala värld och riktiga värld har förändrats för alltid.

Vi tycker om när saker och ting blir mer bekväma, kittlar oss samt förstärker våra möjligheter och intressen.

När surfplattorna kom sa jag upp prenumerationer på en rad dagstidningar och magazin. Det blev mycket enklare och roligare att själv bestämma vad och i vilken ordning jag ville läsa. Om jag skulle bläddra, slötitta eller intensivt studera innehållet. Gå från det statiska linjära, en ordning som någon annan har bestämt, till dynamiskt innehåll som även innehåller fler bilder, rörligt media eller andra referenser. På köpet slipper jag åka till tippen och slänga en massa tidningar och få trycksvärta på mig och min omgivning. Både nyvunnen frihet och förenkling av min tillvaro. Dubbel vinst. Jag har vant mig vid den bekvämlighet som surfplattor och smartphones medför.

Idag har alla mer eller mindre anpassat sig till en sådan tillvaro. Jag gör mina bankärenden på kvällen eller tidigt på morgonen, bokar resor sent på fredag kväll. Är inte leverantörernas tjänster anpassade byter jag leverantör, en svepning bort finns nästa leverantör. Det här beteendet har i sin tur i allra högsta grad tvingat fram stora anpassningar hos leverantörerna.

Hur blir det nu när Pokémon Go visar vägen?

 

Beteendeförändring och anpassning kommer att ske snabbt och gå hand i hand. Företagen måste anpassa sig och hänga med i det nya.

Snart kommer jag inte behöva leta efter vilken tågvagn min sittplats är i. Jag lyfter telefonen och en pil visar vagnen. Jag behöver inte komma ihåg vilka rör eller ledningar som är vad och i vilken riktning. Informationen visas när jag behöver det. Jag behöver inte kolla om det finns post i brevlådan, det finns en symbol som talar om det – eller så sköter det sig självt i det intelligenta hemmet. Symboler för om växter behöver vattnas m.m. Jag kan få veta utifrån mina intressen och behov vilka affärer som har en viss vara jaktkängor i storlek 46. Få en träningscoach som dyker upp varannan kilometer när jag joggar och peppar mig med uppmaningar och övningsförslag.

Människor är bekväma vanedjur och när vi har vant oss vid den förstärkta verkligheten kommer vi inte vilja gå tillbaka, allt annat kommer kännas föråldrat och ointressant.

Nu tar vi nästa steg framåt!

Dimitris Panagio, VD Ontrax/Seavus Stockholm AB