image

Så stärker Seavus musklerna och breddar sin palett av lösningar efter uppköpet

Företaget Seavus har köpts upp av tjeckiska ARICOMA Group. Med förändringen får Seavus tillgång till en bredare palett av lösningar att erbjuda sina kunder.

"Med en ny stark ägare kan vi fokusera mer på våra konsulttjänster och vi får bättre möjligheter att ta oss an större kunder samtidigt som vi kan erbjuda våra befintliga kunder bättre lösningar, säger Kocha Boshku", CEO på Seavus. 

Nyligen meddelades också att ARICOMA Group förvärvar det svenska IT-konsultbolaget Stratiteq för att ytterligare stärka sin närvaro i Norden. Seavus är ett mjukvaruutvecklings- och konsultföretag med mer än 20 års erfarenhet av att tillhandahålla avancerade affärslösningar inom IT. 

Företaget, som grundades i Malmö och Skopje, har över 800 IT-experter och erbjuder en mängd olika lösningar och servicealternativ med fokus på den nordeuropeiska och amerikanska marknaden. I december förra året blev det offentligt att ARICOMA Group, som är en del av det tjeckiska konglomeratet Karel Komáreks KKCG, köper upp Seavus. 

Inom ARICOMA Group finns andra mjukvaruutvecklings- och konsultföretag som har sitt fokus på den centraleuropeiska marknaden.

"Nu är vi plötsligt över 3500 medarbetare i det som utgör IT-delen av KKCG Group. Det kan vi utnyttja och erbjuda våra kunder bättre lösningar", säger Kocha Boshku.

Utmanar globala jättar

Samtidigt kan man ta sig an större projekt och på allvar utmana större konkurrenter som i huvudsak är baserade i USA och Indien.

"Vi blir en storspelare men med en europeisk profil. Det kommer att passa många kunder här", säger han.

Seavus har haft stort fokus på bank & finans-, och telekomsektorn. Nu kommer man kunna fokusera mer på bygga och erbjuda en större bredd av ännu bättre konsulttjänster. Tillsammans med andra bolag i ARICOMA Group kan Seavus nu erbjuda lösningar inom närliggande områden som moln-tjänster och datacenter-lösningar.

Ytterligare ett företag i gruppen är specialiserat på säkerhet.

"Det här är ett väldigt hett ämne. Nu kommer vi kunna erbjuda även detta till våra egna, befintliga kunder", säger Kocha Boshku. 

På ARICOMA Group ser man förvärvet av Seavus som ett sätt att nå flera marknader i Europa, men även ett sätt att stärka sin position i USA. Ludovic Gaudé är chef för Custom Software Development Operations på ARICOMA Group.

"De kommande åren kommer Seavus att behålla sin egen identitet och sitt varumärke. Ett mål är att som en del av ARICOMA Group expandera, både genom förvärv och organisk tillväxt, och inom fem år bli en en europeisk Unicorn", säger han.

Svenska Stratiteq ytterligare ett förvärv

I början av september blev det klart att ARICOMA Group också förvärvar det svenska IT-företaget Stratiteq, med kontor i både Malmö och Stockholm och med runt 100 medarbetare. 

Stratiteq hjälper sina kunder att utveckla en egen data-drivna förmåga, genom att leverera digitala lösningar och implementera strategier. Specialområdena är kollektivtrafik, serviceföretag och tillverkningsindustri.

 – "I Stratiteq har vi hittat ett riktigt guldkorn. Deras meriter är imponerande, med många innovativa projekt för både regionala och internationella företag. De kommer att stärka vår grupp och vi kommer att accelerera deras tillväxt. Det är en perfekt mix", säger Ludovic Gaudé.

Intervjun publicerades ursprungligen den Dagens Industri.